Mehanika digitalne ekonomije: Bitcoin, blockchain i kriptovalute

Pozivamo vas na besplatno trosatno predavanje “Mehanika digitalne ekonomije: Bitcoin, blockchain i kriptovalute” Tomislava Bišćana koje će se održati u petak, 16. 3. 2018. u 17:00 sati u Knjižnici za mlade, a u organizaciji Akademije za Digitalnu ekonomiju iz Londona, Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac (Poslovne knjižnice), hrvatskog fintech buildera Minka i domaće tvrtke Cognita.

Predavanje je namjenjeno svima, profesionalcima, amaterima i entuzijastima:

– koji žele dobiti tehnički uvid u mehaniku i principe koji stoje iza blockchain tehnologije
– koji su zaintersirani za nove tehnološke trendove u svijetu financija
– koji žele razumjeti što stoji iza pojmova Bitcoin, kriptovalute, blockchain i smart-contracts
– koji žele naučiti kako se pišu aplikacije za Bitcoin i Ethereum mrežu.

Teme Bitcoina, blockchaina, Ethereuma, Smart Contracts i digitalnog novca kod velikog su broja ljudi privukle pažnju posljednjih godinu dana s obzirom na velik porast cijene Bitcoina na Internet mjenjačnicama i burzama. Ta činjenica je omogućila mnogima da na razlici cijene ostvare novčanu dobit, za neke veliku u kratkom vremenskom roku. Na padu cijene ostvarili su gubitak. Također, veliki trend ICO (Initial Coin Offering) projekata, kao modela financiranja budućih poslova ulaganjem kriptovaluta u medijima su prikazani kao način za brz i jednostavan način stjecanja kapitala.
Ti su primjeri samo dio priče o blockchainu i Bitcoinu i samo jedni od načina primjene ovih tehnologija – i imaju špekulativnu prirodu.

Bitcoin nije zamišljen za trgovanje na burzama.

Blockchain i Bitcoin mogu se koristiti bez da to uključuje trgovanje na burzama i špekulaciju. Osnovna ideja oko Bitcoina ima svoje temelje u radovima sociologa i radikalnih futurista s kraja 80-ih godina kojima je cilj bio upravo suprotan. Tražili su se modeli za isključivanje klasičnih financijskih tokova i načini kako ubrzati, osigurati, pojednostaviti i decentralizirati tijekove vrijednosti i novca.

Ta činjenica puno je zanimljivija poslovnim korisnicima i razvojnim inženjerima koje zanima koja mehanika stoji iza ovih tehnologija i kako one funkcioniraju. Poznavanjem tih principa mogu se osmišljavati novi poslovni modeli i informacijski sustavi koji se naslanjaju ili su bazirani na blockchain tehnologiji.

Što su Blockchain i Bitcoin?
Blockchain je nepromjenjiva digitalna lista transakcija koja može biti programirana da pohranjuje financijske transakcije, ali i bilo koju vrijednost ili digitalnu imovinu.

Bitcoin je kolekcija koncepata i tehnologija koji predstavljaju temelj za eko-sustav digitalnog novca.

Zašto je Blockchain toliki “hype”?
Zato što je kao tehnologija pogodna za implementiranje novih koncepata aplikacija, posebno financijskih. S temeljem u kriptografiji i decentraliziranim računalnim sustavima predstavlja podlogu za potpuno novi način izvršavanja financijskih operacija pa i redefiniranje pojmova “novac” i “ekonomija”. Novi slojevi kao što su “Smart contracts” dodaju izvanredne mogućnosti za pisanje aplikacija na blockchain platformama.

Što je Bitcoin mreža?
To je decentralizirana struktura poslužitelja, nodeova, koji komuniciraju peer-to-peer protokolom u svrhu pohrane i razmjene jedinice (kripto)valute koja se zove Bitcoin. Iako je Bitcoin inicijalno zamišljen da funkcionira van klasičnog sustava FIAT valuta, s vremenom je dobio reprezentaciju vrijednosti na klasičnim burzama. Time je donekle urušena temeljna ideja oko Bitcoina, ali i napravljena značajna promocija za kriptovalute i njihovu implementaciju.

Što je “mining” ili “rudarenje” Bitcoina?
To je proces u kojem nastaju novi Bitcoini. Također, služi za osiguravanje Bitcoin mreže od izmjena u povijesti transakcija i prevara kao što su dupla potrošnja sredstava poznatija kao “double-spend”.

Kako nastaju Bitcoini? Što su digitalne valute? Što su Bitcoin adrese? Što je “rudarenje” bitcoina? Kako izgleda Bitcoin transakcija? Kako radi Bitcoin mreža? Što su “walleti”, ključevi i kakva kriptografija stoji iza javnih blockchain mreža? Koje su alternativni “coini” i “chainovi”? Što je Ethereum? Što je ICO? Kako blockchain tehnologija može promjeniti lice bankarstva i financijskog sustava kakav poznajemo? Što su Banking 3.0, PSD2 i OpenBanking inicijative?

Odgovore na ta i slična pitanja dobit ćete na predavanju.

Predavač
Tomislav Bišćan ima preko 15 godina iskustva u razvoju softvera i vođenju softverskih timova. Nekoliko godina bavi se blockchain tehnologijom. Sudjelovao je u razvoju aplikacija i sustava baziranih na Bitcoin, Blockchain i Smart contracts. Radi kao CTO za hrvatski fintech bulider Minka i advisor je na nekoliko ICO projekata.

Organizator

Akademija za Digitalnu ekonomiju
Minka
Cognita
edukacija.net
Innovadaptive
Poslovna knjižnica