„Novac i zarada nisu naši glavni pokretači!“

Radite ono što volite, budite uporni. Nemojte se bojati neuspjeha – savjetuje Josip Bišćan, jedan od suvlasnika uspješne karlovačke tvrtke Infinum.

U Knjižnici za mlade u Karlovcu, u sklopu programa “Poslovna knjižnica”, je održao u srijedu predavanje o osnutku i razvoju uspješne softverske tvrtke. Infinum je nezavisna agencija za dizajn i razvoj softvera. Posluje u dvadesetak zemalja, ima urede u Zagrebu, Varaždinu, Ljubljani i San Francisku, surađuje s više od 150 klijenata i rade više od 500 projekata.

Priča o Infinumu započinje u Gimnaziji Karlovac u kojoj su se upoznali osnivači Matej Špoler i Tomislav Car. Ljubav spram programiranja usadio im je tadašnji profesor informatike, a danas njihov dobar prijatelj Slaven Lulić. Tvrtku su osnovali na prvoj godini Fakulteta elektrotehnike i računarstva, sada već davne 2005. godine, ali značajnije uspjehe počinju bilježiti kada im se 2010. pridružuju Josip Bišćan, Nikola Kapraljević i Tamara Momčilović. Njih petero i danas vode glavnu riječ u Infinumu. Prvi ured bio im je velik samo 27 četvrornih metara. Tada osvajaju međunarodnu nagradu u vrijednosti sto tisuća dolara od Samsunga. Nakon devet mjeseci sele u veći ured – od stotinu četvornih metara, nakon 12 mjeseci u ured veličine 220 četvornih metara, a danas imaju uredske prostorije rasprostranjene na dva kata nebodera u sklopu VMD-ova kompleksa Strojarska u Zagrebu veličine 1430 ‘kvadrata’.

Njihovi klijenti su banke, osiguravajuća društva, medijski izdavači, mobilni operateri i druge tvrtke s potrebom za profesionalno dizajniranim i razvijenim mobilnim aplikacijama. Možda su čitatelju najbolje poznati po HAK-ovoj besplatnoj mobilnoj aplikaciji za smartphonove.

Već treću godinu zaredom Infinum je uvršten u Deloitte Top 50 najuspješnijih tvrtki u CE regiji, a Inc. Magazine prošle godine stavio ih je na 210. mjesto Top 5,000 tvrtki u Europi.

Treba biti ponosan na ekipu iz Infinuma i to ne zbog toga što su bogati i uspješni, nego zbog njihove poslovne etike. Infinumu nije problem podijeliti svoje znanje, makar od toga i nemaju svaki puta neposredne koristi. Prije dvije godine pokrenuli su Infinum Student Academy. Ta akademija je zamišljena kao jednomjesečni program za studente na kojoj ih djelatnici Infinuma kroz mjesec dana uče programiranju i dizajniranju za moderne platforme kao što su iOS, Android i web. Kako kažu dečki iz Infinuma: „Pomaganje i dijeljenje znanja su vrijednosti koje su dio naše kulture te nam je cilj proširiti ih i izvan tvrtke.“ Valja i spomenuti kako je Car nedavno uložio u start-up karlovačkog gimnazijalca Alberta Gajšaka.

Zaradu ne troše na skupe automobile, nego ulažu u vlastiti razvoj. Do uspjeha došli su bez kredita, zajmova i vanjskih investicija. Ako uz sve to dodamo da su 2015. proglašeni za najboljeg poslodavca u kategoriji malih tvrtki, onda znamo da se radi o tvrtki koja doista strši. Inače do sada su dva puta odbili ponudu za preuzimanje. Kako je rekao Bišćan, razloga tome ima više, ali su glavni ti što doista vole i vjeruju u to što rade, a novac i brza zarada ih ne pokreću.

Leave a Reply